Press release -
Danmarks største plastsorteringsanlæg, Resource Denmark, sikrer 20.000 tons husholdningsplast per år med ny aftale med finske Lassila & Tikanoja (L&T)
Aftalen er den første af sin slags for Resource. Når anlægget i Esbjerg sættes i drift omkring årsskiftet 2023/2024, bliver det en vigtig bidragsyder til at nå målene for genanvendelse af plast i Norden.
Der er behov for en forbedret infrastruktur for sortering af plastaffald, fordi en stor del af plast i dag forbrændes eller eksporteres til udlandet. Med en kapacitet til at sortere op til 160.000 tons blandet plastaffald årligt i genanvendelige fraktioner, bliver Resource Denmark en gamechanger for plastaffaldsmarkedet. Ressource Denmark er ejet 50/50 procent af henholdsvis Quantafuel ASA og den grønne franske investeringsfond Eurazeo SE.
L&T skal levere minimum 20.000 tons finsk husholdningsaffald om året til Resource Denmark med første levering i 2023. Aftalen er sat til to år med mulighed for forlængelse.
- Aftalen med L&T er en vigtig milepæl for at positionere os som en nøglespiller i Norden. Vi er stolte af at kunne modtage, behandle og sortere plast allerede fra 2023, siger Martin Sichelkow, bestyrelsesmedlem i Resource og administrerende direktør for infrastrukturteamet hos Eurazeo.
- Vores mission er at gøre den cirkulære økonomi til virkelighed. L&T er glade for at kunne tilbyde en plastaffaldsløsning til Extended Producer Responsibility-organisationen Finnish Packaging Producers Ltd sammen med Resource. Deres fokus på bæredygtighed og sporbarhed er på linje med vores eget. Vi ser frem til et godt samarbejde i de kommende år, siger Ville Vainio, direktør for miljøservice hos L&T.
Byggeriet af Resource i Esbjerg er godt i gang. Anlægget kommer til at bestå af et avanceret højteknologisk sorteringssystem, der opdeler plastaffaldet i monofraktioner, der egner sig til alle typer genanvendelsesanlæg, herunder mekanisk og kemisk genanvendelse. Danmark har en ambitiøs affaldsstrategi, og her vil anlægget spille en vigtig rolle. Anlægget vil blandt andet kunne spore plasten og give præcise data om sorteringsgrad og plasttype.
- Denne aftale cementerer vores strategi om at blive en central aktør i realiseringen af Danmarks og Europas mål for sortering og genanvendelse af plastaffald. Vi har et medansvar for at beskytte naturen og miljøet mod skadevirkningerne af plast, der ikke indsamles og sorteres til genanvendelse. Vores anlæg sørger for, at plasten får nyt liv, siger Thomas Steenbuch Tharaldsen, bestyrelsesmedlem i Resource.
Selvom Resource nu begynder at modtage plast fra finske husholdninger, er budskabet klart:
- Det her er hele Danmarks anlæg, og alle vil kunne øge deres sortering og genanvendelse ved at sende deres plastaffald hertil. Resources primære rolle i Danmark bliver at samle aktører, der ønsker at bidrage til at øge genanvendelsen af plast, afslutter Tharaldsen.
Quantafuel is a Norwegian technology-based recycling company with the purpose of ending wasteful and unsustainable handling of our planet's resources. Drawing on more than ten years of development, Quantafuel converts waste plastics back into low-carbon synthetic oil products replacing virgin oil products. Quantafuel aims to rapidly build up production capacity on a global scale and to have a meaningful impact on one of our time's most pressing environmental challenges.