Skip to content
Fabriksdirektør Lars H. Kristensen
Fabriksdirektør Lars H. Kristensen

Press release -

ReSource Denmark: I 2024 starter en ny æra for plastsortering i Danmark

Det største plastsorteringsanlæg i Danmark, som åbner i Esbjerg i begyndelsen af 2024, er godt på vej. Anlægget bliver starten på en helt ny æra for plastsortering og genanvendelse i Danmark, fordi plastaffaldet ikke længere behøver sendes til udlandet.

ReSource Denmarks hovedbygning er 173 meter i længden, 40 meter i bredden og 20 meter i højden, og den fyldes hver dag med stadig mere højteknologisk sorteringsudstyr. Når anlægget står klar i begyndelsen af 2024, vil det kunne håndtere alt plastaffald i Danmark og dermed hjælpe Danmark med at nå sit mål om at genanvende endnu mere plast. ReSource er et anlæg, der skal genanvende dansk plastaffald og forhindre, at plasten bliver sendt til forbrænding eller eksporteret til udlandet.

ReSource Denmark fyldes hver dag med stadig mere højteknologisk sorteringsudstyr



Højteknologisk og fleksibel sortering
Installationen af ReSources sorteringsudstyr, der har kapacitet til at genanvende 160.000 tons plast om året, er nu godt i gang.

Den tyske producent Eggersmann er leverandør af det højteknologiske udstyr til sortering af plasten. I processen fjernes først urenheder, og derefter sorteres plasten i forskellige kvaliteter (HDPE, PP, LDPE, PET og PVC), som opfylder kravene til både kemisk og mekanisk genanvendelse. Tetra Pak og metal bliver også sorteret fra i processen og sendt til genanvendelse. ReSource opnår således en meget høj genanvendelsesgrad.

"Fordelen ved ReSource er, at vi bruger velkendt teknologi i stor skala. Denne teknologi er meget fleksibel, og vi kan tilføje eller ændre, hvilke plastkvaliteter vi vil fokusere på i sorteringsprocessen. ReSource giver også mulighed for sporbarhed fra affald til produkt, hvilket vil være afgørende for nøgleaktører i branchen fremover," siger fabriksdirektør Lars H. Kristensen.

Et team i vækst
Når anlægget er oppe at køre, vil det beskæftige 50 fuldtidsansatte: "Vi er godt i gang med rekrutteringen og leder efter dygtige kolleger, som vil være med til at løse plastudfordringen. I øjeblikket er vi fire medarbejdere," siger fabriksdirektøren.

Men det tal vil snart ændre sig, da ReSource har en række åbne stillinger, fra operatører og gaffeltruckførere til vedligeholdelsesteknikere.

Klar til at modtage plast
Inden ReSource overtager anlægget fra Eggersmann i slutningen af året, skal det testkøres, og til det skal ReSource bruge ca. 3.000 tons dansk husstandsindsamlet plast, som er den primære plasttype, anlægget er designet til.

"Vi har inviteret de danske kommuner til at teste deres plastaffald i Esbjerg. Anlægget vil på sigt kunne sortere de forskellige kommuners plastaffald i sektioner, så vi kan give feedback til hver enkelt kommune eller leverandør om sorteringsgraden per plastkvalitet," siger Lars H. Kristensen.

ReSource Denmark har allerede sikret langsigtede aftaler om plastleverancer til anlægget.

"Vi håber, at alle vil bidrage til øget genanvendelse og at skabe en cirkulær økonomi for plast i Danmark. Vi er klar til at modtage plastaffald fra kommuner og affaldsselskaber fra i dag," afslutter Lars.

ReSource Denmark ejes 50/50 af Quantafuel ASA og den grønne franske investeringsfond Eurazeo SE.

ReSources team: Fra venstre: Supply Chain Manager Anne Toft Madsen, fabrikkdirektør Lars H. Kristensen, Office Manager & People Partner Githa Brydebøl og Maintenance & Safety Manager Anders Bøgh Vindbjerg

Quantafuel is a Norwegian technology-based recycling company with the purpose of ending wasteful and unsustainable handling of our planet's resources. Drawing on more than ten years of development, Quantafuel converts waste plastics back into low-carbon synthetic oil products replacing virgin oil products. Quantafuel aims to rapidly build up production capacity on a global scale and to have a meaningful impact on one of our time's most pressing environmental challenges.

Contacts

Astrid Mannion-Gibson

Astrid Mannion-Gibson

Press contact Head of Communications +47 46632010