Skip to content
ReSource Denmarks fabrikkdirektør, Lars H. Kristensen
ReSource Denmarks fabrikkdirektør, Lars H. Kristensen

Press release -

ReSource Denmark: I 2024 starter en ny æra for plastsortering i Danmark

Danmarks største plastsorteringsanlegg, som skal stå klart i Esbjerg i begynnelsen av 2024, er godt på vei. Anlegget vil være starten på en helt ny æra for plastsortering og gjenvinning i Danmark fordi plastavfallet ikke lenger trenger å sendes til utlandet.

ReSource Denmark sitt hovedbygg er 173 meter i lengden, 40 meter i bredden og 20 meter i høyden, og det fylles hver dag med stadig mer høyteknologisk sorteringsutstyr. Når anlegget er klart i starten av 2024 vil det være i stand til å håndtere alt plastavfallet i Danmark og dermed bidra til at Danmark kan nå sine mål om å gjenvinne enda mer plast. ReSource, som eies 50/50 av Quantafuel AS og det franske, grønne investeringsfondet Eurazeo SE, er et anlegg som vil skape verdi av dansk plastavfall og hindre at plasten blir sendt til forbrenning eller eksporteres til utlandet.

Hver dag fylles ReSource Denmark med stadig mer høyteknologisk sorteringsutstyr


Høyteknologisk og fleksibel sortering
Installasjonen av sorteringsutstyret til ReSource, som har en kapasitet på 160.000 tonn plast i året, er nå godt i gang. Den tyske produsenten Eggersmann er leverandør av det høyteknologiske utstyret for sortering av plasten: Først fjernes urenheter og deretter blir plasten sortert i ulike kvaliteter – HDPE, PP, LDPE, PET og PVC – som oppfyller kravene til både kjemisk og mekanisk resirkulering. Tetra Pak og metall blir også skilt ut i prosessen og blir sendt videre til resirkulering. ReSource oppnår dermed en veldig høy gjenvinningsgrad.

- Fordelen ReSource har, er at vi benytter kjent teknologi i stor skala. Denne teknologien er veldig fleksibel, og vi kan legge til eller endre hvilke plastkvaliteter som vi ønsker å fokusere på i sorteringsprosessen. ReSource vil også tilby sporbarhet fra avfall til produkt – noe som vil være avgjørende for sentrale industriaktører fremover, sier fabrikkdirektørLars H. Kristensen.

Teamet skal vokse
Når anlegget er oppe og kjører, skal 50 fulltidsansatte være på plass:

- Vi er godt i gang med ansettelser og ser etter dyktige kolleger som ønsker å bidra til å løse plastproblematikken. Foreløpig er vi et team på fire ansatte, forteller fabrikkdirektøren.

Men det tallet vil fort endre seg, for ReSource har en rekke utlyste stillinger, fra operatører og truckførere til vedlikeholdsteknikere.

Klare til å ta imot plast
Før ReSource overtar anlegget fra Eggersmann mot slutten av året, må det testkjøres, og til dette trenger ReSource cirka 3000 tonn dansk husholdningsinnsamlet plast, som er den hovedtypen plast anlegget er konstruert for.

- Vi har invitert danske kommuner til å teste deres plastavfall i Esbjerg. Anlegget vil på sikt kunne sortere de ulike kommunenes plastavfall i partier, slik at vi kan gi tilbakemelding til hver enkelt kommune eller leverandør om sorteringsgrad per plastkvalitet, forteller Lars.

ReSource Danmark har allerede sikret seg langsiktige avtaler for plastleveranser til anlegget.

- Vi håper at alle vil være med å bidra til økt gjenanvendelse og skape en sirkulærøkonomi for plast her i Danmark. Vi er klare til å ta imot plastavfall fra kommuner og avfallsselskap allerede fra i dag, avslutter Lars.

ReSource team
ReSources team: Fra venstre: Supply Chain Manager Anne Toft Madsen, fabrikkdirektør Lars H. Kristensen, Office Manager & People Partner Githa Brydebøl og Maintenance & Safety Manager Anders Bøgh Vindbjerg


Quantafuel is a Norwegian technology-based recycling company with the purpose of ending wasteful and unsustainable handling of our planet's resources. Drawing on more than ten years of development, Quantafuel converts waste plastics back into low-carbon synthetic oil products replacing virgin oil products. Quantafuel aims to rapidly build up production capacity on a global scale and to have a meaningful impact on one of our time's most pressing environmental challenges.

Contacts

Astrid Mannion-Gibson

Astrid Mannion-Gibson

Press contact Head of Communications +47 46632010